Trädgård

Att starta en grönsaksträdgård på en balkong: hur går du tillväga?

Hur coolt är det att kunna odla sina egna frukter och grönsaker? Det är en trevlig hobby att hålla dig sysselsatt, som du också kan äta gott. Har du tanken att en grönsaksträdgård bara är till för en stor trädgård? Tänk om: du kan också starta en köksträdgård på en balkong, till exempel i en liten stadslägenhet. Vi förklarar hur det fungerar!

Vilken typ av balkonger passar en köksträdgård på?
Vi vill påstå att det beror lite på din typ av balkong om din köksträdgård blir en stor succé. Vissa grödor är starka och växer under andra förhållanden, men andra grödor är tyvärr lite mer krävande.

Köksträdgård på balkong: lite vind
Har du en balkong med relativt lite vind? Då har du tur: detta gör grönsaksodling på din balkong till en framgång! Faktum är att en balkong med mindre vind lämpar sig ofta ännu bättre för en grönsaksträdgård än en rymlig trädgård, där det är svårt att bli av med vinden. När allt kommer omkring, utan vind måste växterna ge mindre motstånd och de kan växa snabbare och lättare.

Balkong grönsaksträdgård: mycket sol
Vad gör grödorna i grönsaksträdgården ännu gladare? Solljus! En balkong i söderläge är därför idealisk för en grönsaksträdgård. Du kan odla grönsaker här på din balkong, eller odla frukt på din balkong. Särskilt sommar- och tropiska grödor är nöjda med detta: tänk på jordgubbar och paprika.

Ja, jag är fortfarande på humör för det
Smarta tips och tricks för att starta en grönsaksträdgård på en balkong
När du startar en grönsaksträdgård på din balkong behöver du naturligtvis den nödvändiga kreativiteten. När allt kommer omkring måste du hantera begränsat utrymme. Lyckligtvis är det fullt möjligt! Ta ett tydligt beslut, speciellt om du verkligen har en minibalkong: trädgårdsarbete är ditt främsta mål för din balkong. Din balkong kommer förmodligen inte längre att passa en bänk eller matbord – kanske bara en liten stol. Inga problem? Kom igång då!

Vertikal grönsaksträdgård på balkongen
Det viktigaste tipset har att göra med att spara utrymme: satsa på en vertikal grönsaksträdgård på din balkong. Ställ inte bara krukor på marken utan häng dem även på balkongräcket. Häng upp planteringskärl på väggen, till exempel med ett stadigt väggsystem. Eller ställ ett högt plantställ i hörnet av din balkong, där du kan placera krukorna på olika höjder. På så sätt kan du lagra ganska mycket växter, speciellt om du till exempel vill odla örter! En örtask på balkongen behöver inte vara jättestor – du kan förvara den bra på höjden, så att du lätt når den.

Odla frukt och grönsaker på balkongen: smarta växtkrukor
Tänk också på vilken typ av krukor du väljer till köksträdgården på din balkong. En enorm grönsaksträdgård får trots allt inte plats på en balkong – det finns helt enkelt inte plats för den. Däremot går det säkert att hitta mindre krukor och brickor, samt smala avelsbrickor! Mät helst storlekarna väl, så att du vet exakt om allt passar intill varandra. Och återigen: genom att arbeta på höjden sparar du också mycket utrymme.