Trädgård

Så gör du din trädgård hållbar

 

De senaste åren har det pratats och skrivits allt mer om att göra ditt hem mer hållbart, och det med goda skäl. Du kan inte bara öka värdet på ditt hem genom att göra det mer hållbart, det är också mycket bättre för klimatet. Dessutom kan du säkerställa att du är mindre beroende av energibolag genom att producera din egen el. Men hur kan du utöka detta till framsidan eller bakgården? Du kan också enkelt göra dessa mer hållbara genom att göra några mindre justeringar. Vi ger dig några förslag!

Solcellsdrivet solskydd
Solskydd är inte bara väldigt skönt på sommaren, det är också ganska avgörande under de varma dagarna. Hur kan du annars hålla ditt hus och huvudet kallt? Du kan själv rulla ut en gammaldags markis med hjälp av en spak, men det enklaste är förstås en elektrisk markis. Tyvärr är detta något mindre bra för miljön, eftersom det behövs el för detta. Har du någonsin hört talas om ett solcellsdrivet solskydd? En så kallad solmarkis innehåller en liten solpanel som automatiskt laddar batteriet. Du behöver inte direkt solljus för detta, men vanligt dagsljus räcker. Det sparar på energiräkningen!

Solar belysning
Vacker belysning i trädgården kan bidra enormt till atmosfären och säkerheten. På sommaren kan du fortfarande njuta av de varma temperaturerna på kvällen och på vintern ger det en bättre utsikt över trädgården. Prova att byta ut din belysning mot solcellslampor, som automatiskt laddas med dagsljus. Det betyder att du inte behöver oroa dig för kabeldragning i trädgården och att du inte behöver betala för dina belysningskostnader. En hållbar lösning för en trygg och mysig trädgård!

Välj blommor till bina
Det blir allt färre bin i Nederländerna och det är dåliga nyheter. Bin säkerställer befruktning av växter och blommor, så vi har frukt och grönsaker i snabbköpet. Vi människor är väldigt beroende av dessa små djur, så du kan ge dem en hjälpande hand. Välj blommor och träd som gör bin glada, som lönn, kastanjeträd, gräslökbuske eller stockrosa. Det finns så många sorter att välja mellan, så gör din research innan! Förresten, bin är inte alls farliga för människor och sticker nästan aldrig, så detta behöver du inte vara rädd för.